Siian onginta keväällä pohjaongella

Siian kalastus pohjaongella on todella matalan kynnyksen hommaa! Tarvitset kalastusluvan ja virvelin lisäksi vain muutaman pien-tarvikkeen, joiden hinnat ovat muutamissa euroissa. Virveli voi olla halvin mahdollinen, mutta vavan pituudesta on etua. Tässä artikkelissa käyn nopeasti keskeiset asiat läpi, mutta katso myös juttuun linkattu video, jossa näytän miten yksinkertaisesta asiasta on kysymys. Videolla kalastetaan siikaa yhdellä tunnetuimmista siiankalastuspaikoista pääkapunkiseudulla eli Helsingin Uutelassa.

Videolla näytän miten helppoa ja mukavaa siian kalastus on. Laitahan kanava myös tilaukseen mikäli retkeily-aiheinen sisältö kiinnostaa!

Siian kalastus keväällä pähkinänkuoressa

Kun meren (ja miksei joidenkin järvienkin) rannoilta lähtevät jäät ja aurinko alkaa lämmittämään, alkavat sukasmadot möyrimään veden pohjassa suhteellisen lähellä rantaa. Näitä sukasmatoja siiat lähtevät aurinkoisella kelillä etsimään ja liikuskelevat rantojen lähettyvillä välillä isoissakin parvissa. Sukasmato muistuttaa paljon kastematoa, jota siian onkijat syöttinä käyttävät. Tässä vaiheessa kevättalvea ei vielä oman maan matoja ole saatavilla ja kalastaja joutuu turvautumaan kasvatettuihin onkimatoihin, joita myydään kalastustarvikeliikkeissä. Jäiden lähdettyä vesi on niin kylmää, etteivät muut kalat ole vielä saapuneet paikalle. Siika sen sijaan viihtyy ja saalistaa myös hyytävän kylmissä vesissä. Sanotaan, että siian kalastuskausi on ohi kun olet saanut kaksi särkeä. Tämä tapahtuu vähän vuodesta riippuen joskus huhtikuun loppupuolella.

Siian onginta välineet

Tarvitset siian ongintaan ns. pohjaongen eli käytännössä virvelin, jonka siimaan pujotetaan ensin liukupaino ja sitten lukkoleikari. Lukkoleikariin taas kiinnitetään siikatapsi eli siima sekä koukku. Syöttinä käytetään kastematoja. Ideana on heittää siikatapsi pitkälle rannasta ja ennenkuin paino sekä tapsi osuu veteen, heitto pysäytetään kelasta jolloin siikatapsi oikenee suoraksi. Vapaa asetetaan rannassa pystyyn ja siihen on hyvä kiinnittää pieni kulkunen, joka ilmoittaa sinulle saaliista samalla kun istut mukavasti tuolilla aurinkoa ottaen. Kyseessä on passiivinen kalastusmuoto, johon voi yhdistää muita harrastuksia. Voit vaikka tarkkailla pikkuhiljaa heräilevää luontoa kiikareilla tai lukea kirjaa! Kun kulkunen alkaa kilisemään ja kala on siiman päässä, ei ole kiire antamaan vastaiskua vaan äkkiä pujotetaan uusi mato uuteen siikatapsiin. Kun kala on rantautettu, kiinnitetään virveliin uusi tapsi ja heitetään se samaan paikkaan. Hyvällä tuurilla saat heti perään toisenkin kalan, koska kuten todettua, siika liikkuu parvissa.

Siian ongintapaikat pääkaupunkiseudulla

Itse olen käynyt siikaa pyytämässä Helsingin Uutelassa, Kallahdenniemessä, Lauttasaaren uimarannalla, Lauttasaaren etelä-osissa ja myös Porkkalanniemessä. Siika etsii syötävää visuaalisesti ja siksi hyvä siikapaikka on hiekka- tai kivipohjainen, jolloin madot ovat löydettävissä helposti. Hyvä siianongintapaikka on virvelin heiton päässä syvyydeltään noin 1-4 metriä. Toisin sanoen selkeät ei kasvillisutta sisältävät matalahkot rannat ovat parhaita. Hyvän siikapaikan tunnistaa myös siitä, että paikalla on muitakin kalastajia.

Ei muuta kuin kireitä siimoja!

Edellinen
Edellinen

Sähköautolla Lappiin. (Kanootti katolla) Miten meni?

Seuraava
Seuraava

Saako risukeitintä käyttää ilman maanomistajan lupaa?