Miten kehittyä retkeilijänä?

Tässä pieni vinkki siihen miten kehittyä retkeilijänä ja olla toistamatta samoja, välillä pieniäkin virheitä aina uudelleen ja uudelleen.

Taustaa

Ylipäänsä kaikista tekemistäni retkistäni teen aina etukäteen Evernote -sovellukseen tiedoston, johon kerään kaikki tulevaan retkeen liittyvät asiat. Näitä voi olla reitin suunnittelu, ruokien suunnittelu, varuste-lista jos se poikkeaa normaalista varuste-listasta, saamani vinkit hyvistä yöpymis-paikoista jne. Reissun lopussa lisään tähän tiedostoon aina myös osion “Mitä opin retkellä?” Teen tämän ihan jokaisen retken jälkeen vaikka kyseessä olisi ihan pienikin viikonloppuseikkailu, koska jokaisella retkellä voi aina oppia jotain uutta. Sinun ei tarvitse käyttää samaa sovellusta kuin minä ja yksinkertaisimmillaan tämän saman asian voi tehdä vaikka ruutuvihkoon. Sähköinen systeemi on kuitenkin siitä hyvä, että tiedostoon voi liittää valokuvia, linkkejä internetiin ja ylipäänsä näihin tiedostoihin on helppo hakusanojen avulla palata myöhemmin. Esimerkiksi vaikka silloin kun olet palaamassa uudelleen samoille seuduille ja tiedot sekä kokemukset parhaista yöpymispaikoista ei enää ole tuoreessa muistissa.

Mitä opin retkellä? -lista

Tämän listan kerääminen alkoi siitä kun huomasin, että reissussa tuli usein hoettua etten enää tekisi jotain samaa virhettä enää uudestaan. Tai että tämä ja tämä juttu pitää muistaa sitten ensi kerralla. Oma pääni on kuitenkin niin laho, että näitä virheitä tuli kuitenkin toistettua ja otin lopulta avuksi “Mitä opin reissulla” -listat. Listassa voi toki olla suuriakin asioita, mutta ihan pienikin huomio kannattaa aina kirjata ylös. Esimerkiksi oma kokemus siitä, miten hyvin tietyn paksuiset neopreenihanskat lämmittävät vaikka nollassa asteessa jne. Näiden huomioiden perusteella on helpompi miettiä ja koostaa varustusta tuleville retkille kun on tarkka omakohtainen tieto ja kokemus varusteiden soveltumisesta erilaisissa olosuhteissa. Muista myös merkata ylös ne asiat, jotka oivalsit retkellä ja joissa onnistuit!

Tässä alla muutama poiminto omista “Mitä opin retkellä?” -listoista. Merkinnät Patvinsuon hiihtovaellukselta hymyilyttävät näin jälkikäteen :) Klikkaa tarvittaessa isommaksi. Jätä alle kommenttia jos sulla on jotain vastaavanlaisia pikkunäppäriä kikkoja kehittyä retkeilijänä?

Edellinen
Edellinen

Kanootti järviretkillä

Seuraava
Seuraava

Ivalojoki, jokien kuningas