Retkellä Porkkalanniemessä | Aamiainen risukeittimellä | Nokipannukahvit

Hidasta retki- ja ruokafiilistelyä sumuisena aamuna Porkkalanniemellä. Pidin vapaapäivän töistä ja lähdin yksin päiväksi seikkailemaan. Paistinpannulla kunnon brunssi-mätöt ja päälle vanhat kunnon nokipannukahvit. Lue lisää alta!

En ollut käynyt Porkkalanniemessä muutamaan vuoteen ja ilokseni huomasin, että alue on kehittynyt retkeilykohteena. Porkkalanniemessä on useita merkittyjä reittejä ja muutama hyvin varusteltu grillikatos polttopuineen. Itse kuitenkin poikkesin polulta lähinnä videoinnin takia, mutta näin loppujen lopuksi alueella vain yhden lintumiehen.

Kokkailin risukeittimellä tukevan aamiaisen meren rannalla kalliolla ja jatkoin matkaa. Paistinpannulla oli perunaa, sipulia, raakamakkaran lihaa ja pari kananmunaa. Mausteena sormisuolaa ja savustettua srirachaa. Päälle keittelin vielä nokipannukahvit ja täytyy kyllä sanoa, että valmistustapana se kiilasi ihan kärkeen!

Enpä tiennyt, että Porkkalanniemestä on kaavailtu myös kansallispuistoa. Tässä lainaus Wikipediasta:

"Porkkalanniemi (ruots. Porkala udd) on niemi Suomenlahden kapeimmassa kohdassa, Länsi-Uudellamaalla Kirkkonummella. Pienin etäisyys Viron pohjoisrannikolle on 36 kilometriä.

Venäjän vallan aikana Porkkalanniemi tuli strategisesti tärkeäksi sijainniltaan. Suurin tykistökantama Venäjän rannikkotykistöllä oli noin 30 km. Pietari Suuren merilinnoituksen suunnitelmat Suomenlahden rannikkopuolustamisesta esitettiin Venäjän keisarille Nikolai II:lle ennen ensimmäistä maailmansotaa. Ensimmäinen maailmansota ja Suomen itsenäistyminen estivät suunnitelman täysmittaisen toteutumisen.

Porkkalanniemen sijainti tuli Suomelle merkittäväksi turvallisuuspoliittiseksi asiaksi toisen maailmansodan jälkeen. Neuvostoliitto vaati Porkkalanniemen ja sen läheisyydessä olevan alueen luovuttamista rauhanneuvotteluissa ja saikin Moskovan välirauhan päätöksellä 50 vuodeksi käyttöönsä Porkkalan vuokra-alueen. Siihen kuuluivat Porkkalanniemen lisäksi Upinniemi, niemien edustalla olevaa saaristoa sekä manneraluetta niemien pohjois- ja länsipuolelta. Vuokra-aikana Porkkalanniemeen rakennettiin Friggesbyn lentokenttä. Alue kuitenkin palautettiin Suomelle jo vuonna 1956. Taustalla olivat Hruštšovin poliittiset tavoitteet: atomiaseiden aikakaudella tukikohdalla Porkkalassa ei enää ollut erityistä merkitystä, mutta ystävälliset välit kapitalistisen Suomen kanssa voisivat toimia esimerkkinä muille Euroopan maille. Palautus antoi myös voimakkaan myönteisen sysäyksen kautensa juuri aloittaneen Kekkosen presidenttiydelle.

Porkkalanniemi on myös tunnettu lintualue. Sen eteläkärki on maailmallakin tunnettu lintujentarkkailupaikka Pampskatan. Alueella on majakka, merivartioasema ja Rönnskärin lintuasema. Alue oli yksi neljästä ensimmäisestä Suomen kansallispuistosta vuonna 1938, mutta puistoa ei ole perustettu uudelleen Porkkalan palautuksen jälkeen.

Niemen kärjessä on myös kesäisin suosittu uimapaikka – ranta tosin edellyttää ehdottomasti uimataitoa.

Porkkalanniemelle ollaan suunnittelemassa kansallispuistoa. Metsähallituksella on neljä laajuudeltaan erilaista vaihtoehtoa kansallispuiston kooksi. Laajimmassa vaihtoehdossa puistossa olisi 1 200 hehtaaria maa-alueita ja 13 500 hehtaaria vesialueita. Mukana olisivat tällöin muun muassa Saltfjärdenin kosteikko sekä Finnträskin metsä. Laajuudeltaan pienimmässä vaihtoehdossa suojeltaisiin 255 hehtaaria maa-alueita ja 13 000 hehtaaria vesialueita. Metsähallituksen selvityksen mukaan pesimälinnustoltaan Porkkalan suojelualueet olisivat edustavimpia koko Suomessa. Lisäksi Porkkalan tulevan kansallispuiston erikoisuutena olisi, että samalla alueella voisi tarkkailla sekä saaristo-, kosteikko- että erämaalajeja.[4] Kansallispuiston perustaminen tullee ajankohtaiseksi aikaisintaan vuonna 2017."

Retkellä Sipoonkorvessa | Retkikahvia | Aeropress | Handpresso

Kts. Aeropress -ohje jutun lopussa ja video alta! Lähdin retkelle Helsingin ja Sipoon rajoille ja keittelin kahvia kahdella eri tavalla. Video on kaupallinen yhteistyö Suomen menestyneimmän pienpaahtimon Caffin kanssa. Videolla kerron miten itse keitän kahvia retkiolosuhteissa. Sanoja ei ole laitettu suuhuni ja videon sisältö syntyi spontaanisti retkellä. Kirjoita kommenttikenttään miten itse keität kahvia retkellä!

Caffin kahvit:

Brasilia Yellow Bourbon

Vuoden 2019 paras espresso Colombia La Cristalina

Kahvinkeittovälineet videolla:

Aeropress

Handpresso

Rhino Coffee Gear Compact Hand Grinder with Adapter

MSR Pocket Rocket 2

TomShoo titaanikattila

Resepti Aeropressille

Yleistä: Retkellä jonkin verran oion tarkoituksella mutkia, koska en halua, että kahvin keittäminen olisi liian hankalaa. Laadusta kuitenkaan tinkimättä. Jätän kuitenkin gramma-vaa´an kotiin ja koitan pitää prosessin yksinkertaisena. Olen merkannut Aeropressiin teipillä merkit eri vesimäärille. Toinen merkeistä edustaa "espresso-tyylistä" kahvia ja toinen on iso kupillinen suodatintyylistä kahvia. Kun vettä kaadetaan alempaan merkkiin, tulee sitä noin 120 grammaa ja ylempään merkkiin noin 220 gr.

1. Keitä vesi. Älä kuitenkaan käytä vettä kahviin kiehuvana vaan anna hiukan jäähtyä.

2. Huuhtele Aeropressin paperinen filtteri kuumalla vedellä. Näin tekemällä paperin maku vähenee.

3. Jauha tai annostele valmiiksi jauhettua kahvia Aeropressin pohjalle 18grammaa. (Olen huomannut, että ns. inverted method on retkillä vähän hankala. Aeropress pysyy helpommin pystyssä oikeinpäin)

4. Kaada tilkka kuumaa vettä Aeropressiin ja sekoita. Näin tekemällä kahvin maut avautuvat.

5. Kaada loput vedet ja sekoita. Espresso -tyyliseen kahviin 120gr. vettä ja suodatinkahvi -tyyliseen 220gr. Paina Aeropressin mäntä kiinni Aeropressiin ja uuta kahvi.

6. Uuttoaika "espresso-tyyliselle" on noin 30 sekuntia, suodatinkahvityyliselle pidempään, noin 60 sekuntia.

7. Paina Aeropressin mäntä alas hitaasti ja kahvi on valmis!

Laita kommenttia joko tänne tai videon kommenttikenttään, miten itse keittelet kahvia retkillä!

Melontaretki Punelialla | Uusi teltta MSR Elixir 2 | Kokkailua nuotiolla

VIDEO: Syksyinen soolo-melontaretki Lopen Punelia -järvellä. Uuden teltan MSR Elixir 2 v2 ensitesti ja kokkailua avotulella. Jälleen kerran olin onnekas ja sain meloa järvellä lähestulkoon täysin yksin. Kahden päivän aikana näin vain kaksi muuta venettä. Ensimmäisenä päivän keli oli tunnelmallisen sumuinen, mutta yön aikana alkoi sataa kaatamalla ja aamulla järvellä näkyi vaahtopäitä. Keleistä huolimatta retki oli fiilikseltään yksi parhaista mitä olen tehnyt.

Lähtöpaikka ja auton parkkipaikka löytyi Takalasta, hieman Mannerheimin mestästysmajasta etelään. Kiersin järven pohjois-osat, joka on ehdottomasti hienoin osa Puneliaa. Tulin pohjoisesta lähes samaa reittiä takaisin, söin lounaan Isosuntissa, jossa on mahdollista myös yöpyä. Isosuntissa on laavu, nuotiopaikka (puita) ja huusi. Jatkoin matkaa Punelian selälle ja yövyin eteläisellä Selkäsaarella. Selkäsaarelle mahtuu useampiakin telttoja pystyyn ja siellä on myös hieno laavu ja tulipaikka. Ilmeisesti laavu ei ole kunnan ylläpitämä ja omat polttopuut kannattaa ottaa mukaan.

Nyt tulevana viikonloppuna lähden nuoremman pojan Peetun kanssa yön yli patikkaretkelle, enpä vielä paljasta minne. Kamerat lähtee mukaan kuten aina!

Retkeily kiinnostaa!

Kuten mun viime aikaisista postauksista voi päätellä, retkeily on vienyt miehen aika lailla mennessään. Retkeilin teininä aika paljon ja kävin monta kertaa vaeltamassa Lapissakin, mutta joskus parikymppisenä homma jotenkin jäi unholaan. Aika tuttu tarina varmaan. Koko ajan tuo on aihepiiri on kuitenkin kummitellut mielessä ja vasta viime vuosina se on tullut uudestaan repertuaariini. Ja voi sanoa, että vahvempana kuin koskaan! Tänä vuonna olen yöpynyt ulkona enemmän kuin koskaan ennen ja retkisuunnitelmia on mielessä jatkuvasti useampiakin. Hyvä jos edellinen retki on edes päättynyt kun uusi on jo kirkkaana mielessä.

Peilityyni ja ruskan värittämä Punelia -järvi. Tästä retkestä tulee video myöhemmin Youtubeen.

Peilityyni ja ruskan värittämä Punelia -järvi. Tästä retkestä tulee video myöhemmin Youtubeen.

Erityisesti nuo melontahommat on päällimmäisenä ollut mielessä sen jälkeen kun viime keväänä ostin meidän ensimmäisen kanootin. MadRiver Journey 156TT:n. Kanootti on ollut aivan loistava ostos ja en ole katunut sitä hetkeäkään. Myin samassa syssyssä pois vanhan Vespa skootterini vuodelta 1970 ja “vaihtokauppa” ei ole jälkeepäin kaduttanut ollenkaan, vaikka Vespailukin aikoinaan oli mulle tosi rakas harrastus. Mua stressasi noissa vanhoissa vehkeissä jatkuva ropaaminen ja se että ilman työkaluja ei uskaltanut lähteä edes lähikauppaan. Aikansa kutakin.

Retkillä sapuskat on tosi tärkeitä. En söisi metsässä sellaista mitä en syö kotonakaan. Syön valmiita retkiruokia vain äärimmäisessä hädässä.

Retkillä sapuskat on tosi tärkeitä. En söisi metsässä sellaista mitä en syö kotonakaan. Syön valmiita retkiruokia vain äärimmäisessä hädässä.

Perustin tuolle melonta- ja retkeilyharrastukselle myös Youtube -kanavan ja olen siitäkin ollut tosi innoissaan. Olen saanut hyvää palautetta videoista ja tarkoitus on pitää Youtube nyt somehommissa ykkösenä. Kuvaaminen ja retkeily (etenkin kanootilla) on toisaalta jatkuvaa tasapainoilua sen kanssa, että haluaako tehdä miellyttävän ulkoiluretken, jossa vaan vähäsen kuvataan ohessa vai muuttuuko homma pelkäksi kuvaamiseksi, härväämiseksi ja esiintymiseksi. Pystyisin laadullisesti paljon parempaankin lopputulokseen, mutta välillä haluan vain antaa kameran olla ja nauttia itse retkestä. Tää on sellanen vähän kaksiteräinen miekka. Toistaiseksi kuvaamisesta on ollut itseasiassa vain hyötyä: se on osaltaan antanut motivaatiota lähteä näille kaikille retkille eikä se ole paikan päälläkään kummemmin vielä stressannut. Aika näyttää jatkanko tuota hommaa vuosia vai kuivuuko homma jossain vaiheessa kasaan. Retkeilystä tuskin tulen koskaan luopumaan. Se on mun pitkäikäisin harrastus lukuunottamatta tuota vajaan 20 vuoden taukoa.

Auringonpaisteen sijaan tällainen sumuinen sää on omasta mielestäni se kaikkein rentouttavin retkisää ja mielenmaisema.

Auringonpaisteen sijaan tällainen sumuinen sää on omasta mielestäni se kaikkein rentouttavin retkisää ja mielenmaisema.

Jatkossa aion retkeillä niin paljon kuin mahdollista. Menee monien mielestä ehkä vähän puunhalaaja -osastolle, mutta se on ihan selvä, että luonnossa liikkuminen rentouttaa ja se saa verenpaineen laskemaan. Tästä tulee ihan varmasti vielä iso trendi lehtien palstoilla ja matkailussa. Tai oikeastaan se jo on sitä. En ole erityisen innostunut tällä hetkellä lähtemään Lappiin tai varsinkaan ulkomaille tän harrastukseni kanssa. Mulle tärkeää on parin isomman reissun sijaan retkeillä lähimaastoissa mahdollisimman usein. Kesällä jopa peräkkäisiä viikonloppuja tuli vietettyä ulkosalla. Tarvitsen annoksen luonnon rauhaa mielellään viikottain. Hiukan katson myös kieroon sellaista, että lähdetään lentokoneella jonnekin ulkomaille vaeltamaan ja toinen käsi puhuu sen puolesta, että ilmastonmuutokselle pitäisi tehdä jotain. En lennä muutenkaan kovin paljon, mutta jotenkin se ei vaan istu mitenkään omaan retkeilyharrastamiseeni.

Vedet kylmenee ja ilman kuivapukua en ainakaan pojan kanssa enää uskalla lähteä melomaan tässä vaiheessa. Itse saatan vielä jonkun reissun heittää niin, että melon lähellä rantoja. Odotan kuitenkin jo vähän talveakin, tarkoitus on retkeillä jalkaisin ja testata liukulumikenkiä. Onko kellään kokemusta niistä?

Retkiruokaa: Meksikonpata 2.0 | Retkiruoan kuivaaminen

Kts video alta! Retkiruoan kuivaaminen kotona kiertoilmauunissa tai kasvikuivurissa on helppoa ja se säästää myös rahaa. Katso resepti klassiseen Meksikonpataan, joka valmistuu retkikeittimessä vain kolmessa minuutissa!

Meksikonpata 2.0:

- 3dl pikariisiä. (Uncle Ben´s 3min tai vastaava)

- 400gr. vähärasvaista (alle 10%) naudan jauhelihaa (voit korvata lihan soijarouheella)

- 4kpl keskikokoista tomaattia

- 1kpl paprika

- 15cm pätkä purjoa

- 1-2kpl valkosipulin kynsiä (voit korvata myös kuivatulla valkosipulilla)

- 1kpl pieni chili

- muutama tuore jalopenon viipale

- 1pss taco-mausteseos (ilman muuta voi korvata omilla mausteilla)

Työvaiheet:

1. Pilko kaikki kasvikset suurin piirtein tasakokoisiksi paloiksi ja paista jauheliha miedolla lämmöllä paistinpannulla. Lisää paistinpannulle hieman vettä, jolloin jauheliha pysyy mahdollisimman pehmeänä eikä kuivu ennen aikojaan. Älä käytä rasvaa! Käytä tuoreita raaka-aineita. Tomaateista kannattaa poistaa vetinen sisus ja siemenet.

2. Kuivaa paistettu jauheliha uunissa 55-60C astetta ja 5-6h. Jauhelihan pitää olla kuivauksen jälkeen "rahisevaa", ei yhtään kimmoisaa kun sitä puristaa sormien välissä. Jos uuni ei ole kiertoilmauuni, jätä uunin luukku raolleen esim. lusikan avulla.

3. Kuivaa samalla myös kaikki kasvikset noin 50C asteessa, mieluiten kasvikuivurissa, mutta uunikin käy. Kuivausaika vaihtelee riippuen kasviksista. Yleisesti kuivumisaika on noin 7-8h, mutta esimerkiksi tomaatit voivat viedä noin 20h. Tarkkaile kuivuria! Lado tomaatit päällimmäiseksi kuivuriin, jotta tomaateista haihtuva kosteus ei kostuttaisi muita vihanneksia.

4. Lisää kaikki ainekset kulhoon tacomauste-seoksen ja riisin kanssa ja sekoita hyvin. Tasalaatuisuus on tärkeää. Jaa lopuksi kolmeen tai neljään minigrip -pussiin.

Retkellä ruoka pitää "ennallistaa" hyvissä ajoin ennen ruokailua. Lisää minigrip -pussiin vettä niin, että ainekset peittyy ja anna aineksen vettyä 2-3h. Voit käyttää myös ruokatermosta tms jos et luota minigrip-pussiin. Lounas kannattaa laittaa turpoamaan aamupalalla, päivällinen lounaalla jne. Kun ruoka ennallistuu, se on koostumukseltaan lähes vastaavanlaista kuin tuore.

Valmista ruoka retkikeittimessä normaaliin tapaan ja lisää tarvittaessa vettä. Tämän ruoan valmistaminen vie noin 3min. Tarjoa ruoka halutessasi guacamolen ja creme fraichén kanssa.

Ruoan säilymisestä en uskalla mitään luvata, koska kaikki riippuu siitä onko ruoka kunnolla kuivattu ja säilytetty kuivassa. Itse kuivaan retkiruokia aina noin kolmen kuukauden tarpeiksi. Jos siis tykkäsit tästä reseptistä ja retkeilet paljon, ohje kannattaa moninkertaistaa. Se säästää sähköä ja vaivaa!

Melontaretki Bruksträsket -järvellä Inkoossa

Syksyn viimeisiä melontaretkiä, tällä kertaa Inkoon Bruksträsketillä, joka osoittautui oikein hienoksi erämaajärveksi. Järvi on karttaakin tarkastellessa poikkeuksellisen mökkivapaa alue ja kohteessa voi meloa tuntitolkulla törmäämättä keneenkään.

Bruksträsket on järvi Inkoossa läntisellä Uudellamaalla. Järven lonkeromainen pohjoisosa ulottuu naapurikunnan Raaseporin puolelle. Järven epävirallinen suomenkielinen nimi on Ruukinjärvi. Valuma-alueen, jonka pinta-ala on 47 neliökilometriä, itäosassa sijaitsee pienempi järvi, Marsjön. Järvi laskee Suomenlahteen Fagervikin kautta. Fagervikin kirkko sijaitsee järven rannalla. (Wikipedia)

Videolla kalastellaan, kokkaillaan ja mietitään talven tuloa ja taukoa melonnasta talven aikana. Ihan lähiaikoina olen lähdössä sooloretkelle jonnekin metsään ilman kanoottia. Tulossa on myös pari ruokavideota. Niistä myöhemmin lisää.

Kokeilin tällä kertaa tekstittää videon suomeksi. Laita kommenttia, jos ko. ominaisuus on sulle tärkeä. Jättäisitkö videon esimerkiksi kokonaan katsomatta jos sitä ei olisi tekstitetty? Toisaalta olen ajatellut alkaa rakentaa videoille jatkossa tarkemmin mietittyjä äänimaailmoja, mutta toisaalta haluan myös palvella niitä, jotka videon katsovat esim. bussimatkan aikana. Olisi kiva jos antaisit kommenttia!

Klikkaa videoon alta!

Retkikeitin joka tilanteeseen - omat valintani

Tällä lyhyellä videolla katsaus erilaisiin retkikeittimiin ja paistinpannuihin, joita itse käytän. Retkiä, tilanteita, retkeen osallistujia on erilaisia ja siksi eri retkille tarvitaan erilainen väline ruoanlaittoonkin. Välillä liikun kanootilla, jolloin mukaan voisi ottaa painon puolesta vaikka pallogrillin, mutta joskus taas kevyestä painosta on paljon iloa. Oikeastaan painoakin merkittävämpi asia usein on retkikeittimen koko: joskus haluan pakata minimalistiset kamat Savotta Jääkäri M:ään ja silloin esimerkiksi Trangia veisi aivan liikaa tilaa.

Video kannattaa katsoa, mutta tässä katsaus välineisiin:

Trangia: https://bit.ly/2ozHioI

Savotta Happy Stove: https://bit.ly/2peSyHw

MSR Pocket Rocket 2: https://bit.ly/2ovzGnk

Primus 100gr.:https://bit.ly/2nSTW2a

Tomshoo titanium pot: https://bit.ly/2ozHXGI

Paistinpannu: https://bit.ly/2otGHoI

Valurautapannu ostettu ulkomailta. Mikä tahansa sopii tarkoitukseen.

Tsekkaa video alta ja nappaa vinkit talteen! Ylihuomenna jos nyt vaan ei sada puukkoja taivaalta, lähdetään Veetin kanssa kenties syksyn viimeiselle yön yli melontaretkelle Inkoon maisemiin. Jossain kulkee se raja kun vesi on jo niin kylmää, että melominen ilman kuivapukua on liian iso riski. Ei kuitenkaan hätää, rantoja pitkin mennään ja tolkku mukana hommassa koko ajan.

Melontaretkellä Liesjärvellä

Tarkoitus oli Veetin kanssa meloa Liesjärvellä koko viikonloppu, mutta sää pilasi vähän suunnitelmia. Joskus sitä vaan pitää nöyrtyä ja kääntyä takaisin. Oltiin välillä kanootin kanssa poikittain tuulen riepottelemana ja rankkasade kasteli meidät useamman kerran. Lauantaina ei pitänyt ennusteiden mukaan edes sataa ja suunnitelma oli yöpyä suht lähellä auton pysäköintipaikkaa, jolloin sunnuntai-aamuksi luvatut sateet ei olisi haitanneet menoa. P’äiväreissuksi tuo kuitenkin meni ja seuraavana päivänä onneksi asia jo nauratti kuten videolta näkyy.

Lähden torstaina tämän vuoden varmaankin viimeiselle pidemmälle melontaretkelle Kukkiajärvelle. Tarkoitus on meloa siellä nelisen päivää yksin. Jotenkin tuo yksin retkeileminen on ollut aina sydäntä lähellä. Se on jotenkin terapeuttista kun voi vaan olla itsekseen ja on aikaa lukea kirjaa ja vaan mietiskellä asioita. Reissujen videointi on joka kerta ollut helpompaa ja pelko siitä että se jotenkin vie liikaa aikaa ja syö fiilistä retkestä on osoittautunut vähän turhaksi. Kyse on oikeastaan siitä, että koko ajan oppii lähinnä sen milloin kannattaa kuvata ja milloin ei. Kameran ei todellakaan kannata anna käydä koko ajan. Kanava on kasvanut ihan kivasti viime aikoina. Siitä kiitos jokaiselle tilaajalle!

Yö ulkona Sipoonkorvessa: kokkailua risukeittimellä ja yöunet riippumatossa

Otin viime viikonloppuna varaslähdön Nuku yö ulkona -tapahtumaan, koska se jää minulta tänään muiden kiireiden takia väliin. Polulla vastaan tuli Elastinen ja tulipaikalla erään örvellysporukan bileet jatkuivat aamuun asti. Siitä huolimatta kelpo reissu! Tsekkaa video!

Näitä tällaisia yhden yön reissuja on tarkoitus harrastella lähiaikoina enemmänkin. Reppu puolivalmiina kotona takaa nopean ex-tempore -lähdön vaikka keskellä viikkoa työpäivien välissä.